Spelautomater är inte bara roligt tidsfördriv, de är också något som drar in enorma summor pengar till spelsajterna och precis som med allt annat som kan skapa inkomster är varje detalj noga uttänkt, även ljudet och musiken. Att viss sorts musik får oss att till exempel dricka mer läsk och handla mera är konstaterat, så självklart kan det även få oss att mer ihärdigt snurra på hjulen i en spelautomat. Den mest självklara funktionen är att musik vi tycker om också får oss att tycka mer om ett spel. Bra musik gör oss glada helt enkelt. Spännande ljud och melodier i rätt ögonblick kan dessutom öka spelets effekt på våra hjärnors belöningssystem och på så sätt göra att spelet känns roligare och mer spännande.

Musik och konsumentbeteenden

Alla butiker, restauranger, varuhus och speltillverkare vet vilka som deras kundkrets består av. När man bestämmer vilken sorts känsla man vill förmedla med sin verksamhet gör man det för att man vill tilltala den gruppens smak och identitet. En butik som säljer designhandväskor till äldre damer på Östermalm skulle knappast spela death metal i högtalarna för att det skulle störa den önskade stämningen i butiken. På samma sätt fungerar musiken i spel på internet. Förutom att musiken måste passa atmosfären, är tempot viktigt. Tempo är en av de största faktorerna för hur vi människor upplever musik. Det finns studier som visar att när varuhus spelar musik med högt tempo rör sig kunderna snabbare genom butiken och handlar mindre samtidigt som långsam musik gör att kunderna rör sig långsammare och handlar mer.

Musikens effekt på hjärnan

Precis som allt som kan vara beroendeframkallande har spel om pengar stor påverkan på mängden serotonin hjärnan producerar. Serotonin är en signalsubstans som påverkar vår sinnesstämning och kan förmedla lycka. Serotonin är också en viktig del i kroppens belöningssystem som aktiveras när vi gör något med evolutionära fördelar, till exempel äter energirik mat eller har sex. När man utvecklar en spelautomat är målet att få den att aktivera detta belöningssystem så effektivt som möjligt, och effekten kan faktiskt förstärkas med musik och ljudeffekter. Om man får höra en dramatisk och glad ljudeffekt när man gör en vinst kan man lura hjärnan att känna att man vunnit stort även om vinstsumman i själva verket inte ens är lika stor som insatsen.

LJudeffekter påverkar upplevelsen

Detta innebär i praktiken att det inte är själva vinsterna man blir beroende av när man spelar, utan det är upplevelsen associerad med vinsterna och själva spelet. Hur en spelautomat får en spelare att känna sig är således det viktigaste. Nästa gång du spelar ditt favoritspel, fundera på hur de har använt musik och ljudeffekter i spelet och vilken sorts känslor vill de förmedla till dig som spelar? Exakt samma sak gäller i spelautomater som i till exempel skräckfilmer. Om man stänger av ljudet när man tittar på en skräckfilm så kommer effekten av de läskiga scenerna att sjunka dramatiskt för att vår hjärna är så pass lätt att manipulera. Det är bra att vara medveten om det här när du spelar så att du kan känna efter om spelet känns lockande fast du förlorar mycket pengar.

Hur blir framtiden?

Digitala spel och spelautomater utvecklas i extremt snabb takt och skillnaden är tydlig om du jämför ett nytt spel med ett som kom ut för några år sedan. Grafiken, ljudeffekterna och funktionerna förändras konstant, men den genomsnittliga RTP:n, det vill säga hur stor andel av de spelade pengarna som återgår till spelaren i form av vinst, ligger kvar på mellan 94 och 96,5 %. Detta innebär alltså att spelautomaterna inte blir mer lukrativa att spela på utan endast att spelföretagen hela tiden hittar på nya sätt att få spelarna att känna sig som vinnare istället för att betala ut mer vinst, bland annat med musik och ljudeffekter. Hur många beteendevetare är anställda på företag som NetEnt, Novoline och BetSoft? Förmodligen många fler än vi tror och vet om.